En Freudiansk felkalkylering senare..

 
Hola!

Vi har vetat ett tag att vi råkat resa lite för fort redan från början. Eftersom vi hade ambitionen att hinna med "hela" Sydamerika och halva Centralamerika åkte vi ganska fort från plats till plats under de första två månaderna på resan. Detta slutade med att vi bara hade Guatemala, Belize och Mexico kvar när hälften av tiden gått. Jag vet inte om det var en "Freudiansk felkalkylering" av tid för nu är Guatemala ett skrivet kapitel och framför oss har vi ungefär fem veckors strandhäng i Karibien. För tillfället befinner vi oss i Placencia i södra Belize, ett land jag inte visste existerade för ett år sedan men som vi nu stormtrivs i. I sakta mak ska vi jobba oss norrut mot Cancún i Mexico där vår resa når sin ände. Det finns värre ställen man kan vara "fast på" än en av Karibiska havets kuster vågar jag påstå. Jag och John känner redan nu att vi är fullt redo att komma hem igen i maj vilket är en härlig känsla.

Yoga_boy på stranden i Placencia.

Våra sista dagar i Guatemala hängde vi i Lanquin och Flores. Från Lanquin gjorde vi en dagsutflykt till naturreservatet Semuc Champey. Vi hade inte läst igenom programmet för utflykten speciellt noga. Därför hamnade vi plötsligt i en situation där vi förväntades utforska en mörk vattenfylld grotta. Alla andra var förberedda med "vattenskor" och vissa hade pannlampa på sig. Jag och John var däremot utrustade med flip-flops och varsitt lånat stearinljus. I ett led simmade, klättrade och gick vi längre och längre in i mörkret. Stearinet rann ned på våra händer och vi knep med tårna för att inte tappa våra flip-flops. Jag har aldrig vetat vad John har för rädslor, förutom stora lökbitar i maten. När vi tagit oss in mot grottans mörkaste hörn anförtror sig plötsligt John åt mig att hans största rädsla är att bli fast i en grotta vars väggar rasar in. "Har du sett den där filmen där grottan rasar in? "The Cave" heter den tror jag" öppnar han samtalsämnet med.

Efter grottäventyret var det dags för "tubing" (se bild nedan på vad "tubing" är). Småungarna kastade med god precision ölburkar efter oss rakt ut i floden och skrek "pay us later". Utrustade med varsin badring och kall öl flöt vi genom den vackra dalen. Dagen avslutades med ett dopp i pooler skapade av moder natur. I poolerna fanns fiskar som livnärde sig på döda hudceller (fresh!) och stod man stilla hade man plötsligt ett trettiotal fiskar som nafsade på fötterna. Jag och John stod precis bredvid varandra och alla fiskar samlades vid mina fötter. De få som simmade bort till John vände snabbt på fenan och kom tillbaka till mig. Jag vet inte riktigt vad detta ska betyda. Jag gissar att Johns fötter är barskrapade på grund av all peeling han får av att spela beachvolleyboll i sanden.

"Tubing" = man sitter i ett gummidäck och flyter med strömmen på valfritt vattendrag.

Från Semuc Champey bar det vidare åtta timmar norrut till Flores. Vi hade ingen aning om hur Flores såg ut men vi antog att det skulle vara en tråkig liten håla som folk bara åkte till för att kunna besöka Tikal. Vi blev därför glatt överraskade när vi såg att Flores var en färgglad by byggd på en pytteliten ö i en stor sjö. Ön var sammanlänkad med en stad på fastlandet genom en bro. Det var svårt att hitta en restaurang utan sjöutsikt. Väl i Flores tog sömnbrist och obekväma långa bussresor ut sin rätt och John blev krasslig. Vi förflyttade oss därför bara sträckan mellan hotellet och favoritrestaurangen all vaken tid förutom de timmar vi var släpade oss till Tikal. Tikal var jättefint liksom förväntat men eftersom vi inte läst på om Mayakulturen innan var vi inte speciellt insatta. Det var ett större område än vad vi förväntat oss och mellan ruinerna var det ibland en djungelpromenad på tjugo minuter. Vi hade ingen guide men följde Lonely planets karta och läste lite om de olika templen från boken vilket räckte för oss.

Tempel på Central Plaza I Tikal
 
 
 Vi tog oss upp på Tempel IV som är det högsta templet.
 
Små hus i Flores i godisfärger. Mitt favorithus är det turkosa/ rosa (tredje) som är samma färg som min favoritlösgodis "bubbliz".
 
Restauranggatan i Flores, alla med sjöutsikt.
 
Förlåt för supersen uppdatering! tack för titten 😘

Kommentarer:

1 Anonym:

Det var ju bra att ni inte reste senare genom Peru som ju drabbats av översvämningar. Passa på att bada när ni nu är i Karibien. Ni vet ju vilken vattentemperatur vi har i Haväng. Jag skippade vintertid i år eftersom vi meteorologiska sett aldrig hade vinter i Skåne,det fick bli ett tidigt vårdopp istället, förra veckan. 6 grader i vattnet. Det blev fem crawltag och sedan upp i värmen.8 grader.
Vi förbereder nu för besök av klanen - 2 sydamerikaresenärer i Haväng.
Kram från Pappa.

2 Marie smedberg:

Fiskarna älskar bodylotion el dyl. Du hade kanske haft dyl på dig någon av de senare dagarna. Njuter av din redogörelse.! Kom gott hjem / marie

3 Kicki%25252520Lindholm:

John jag förstår din rädsla för grottor, klarar knappt Lummelundagrottorna på Gotland. Ska precis åka ner till din mamma och fika. Kram på er.

Kommentera här: